Viens no iecienītākajiem maršrutiem pa Salacu ir vienas dienas brauciens no Mērniekiem līdz Vecsalacai. Salaca viscaur ir mierīga un laivošana nesagādā piepūli, tā ir piemērota atpūtas tipa braucieniem. Bet šajā posmā vietām ir arī nelielas krāces, kas iešūpojot laivu, izklaidē arī mazliet azartiskākus laivotājus.

Šoreiz esam sagatavojuši apskatu par maršrutā aplūkojamiem orientieriem, kas noderīgi būs, ja vēlaties brauciena laikā ne tikai baudīt dabu un labu kompāniju, bet arī papildināt savas ģeogrāfijas un vēstures zināšanas.

🛶 Maršruta sākums pie Kājnieku tilta pār Salacu pie Mērniekiem, no kura līdz Salacas grīvai jeb ieteikai jūrā ir apmēram 21,8 km.
🛶 Jau pavisam drīz 500 metrus tālāk (21,3 km no grīvas) Salacas labajā krastā pietek diezgan necilā Melnupe, un tai līdzās atrodas bijušais Mērnieku dzirnavu aizsprosts. Melnupi gan būs grūtāk ievērot, bet krāces un aizsprosta drupas būs viegli pamanāmas.
🛶 Pēc pusotra kilometra nokļūsi līdz Dzelzs tiltam pār Salacu (19,7 km), kas ir bijušā Ainažu – Valmieras šaursliežu dzelzceļa tilts. Tas būvēts 1913. gadā, un šī dzelzceļa līnija darbojās līdz 1976. gadam.
🛶 Apmēram 3 kilometrus no maršruta sākuma (18,9 km) upes kreisajā krastā pēc strauja upes līkuma atrodas Sarkanās (Pietraga) klintis – ainavisks smilšakmens atsegums, kas stiepjas vairāk kā 400m garumā un paceļas līdz 10m augstumā. Klintī atrodamas arī nelielas seklas alas un grotas, kas pieejamas tikai no upes puses. Iepretī klintīm, Ziedoņu līcī, iekārtota iecienīta atpūtas vieta.
🛶 Kad esi atpūties, izbaudījis klinšu skatu un turpini laivu braucienu, vēl turpmākos dažos kilometrus abos upes krastos redzēsi atsevišķus smilšakmens iežu atsegumus – Upeskalna un Zvīguļu klintis (17,8 km), Junču klintis (16,1 km), kuru garums ir 150m, augstums 4-5m, un tālāk Rostu klintis (15,4 km) ar dažām nelielām alām un atsegumiem.
🛶 17,3 km no grīvas kreisā krasta pieteka Noriņas upīte. Agrāk tur bijušas arī Norenas dzirnavas, kas tagad pilnībā nopostītas.
🛶 Kad būsi veicis aptuveni pusi no maršruta, smilšakmens atsegumi būs garām, bet vietām krāces būs vēl joprojām sastopamas: Mūņu/Upesbrantu krāces (13,8 km), krāces pie Veckalēju mājām (12,3 km), kas ir sevišķi akmeņainas, un tur iespējams izdosies noķert nelielu rodeo sajūtu, sēžot laivā.
🛶 7,4 km no grīvas kreisajā krastā Salacai pietek Korģe – viena no lielākajām Salacas pietekām.
🛶 Mūsu atpūtas vieta piedabas.lv atrodas 5.3 km no ietekas grīvā, kur, ja spēki airēt beigušies, vari beigt braucienu un mierīgi atpūsties, pirms nomaini transportlīdzekli un dodies mājup.
🛶 Ja tomēr esi izvēlējies nedaudz garāku maršrutu, tad, turpinot laivot, drīz vien nonāksi līdz Vecsalacas muižas kompleksam un parkam (4,9 km). No kādreiz tik greznā 18.gs. veidotās Vecsalacas muižas saglabājušies tikai atsevišķi apbūves elementi – saimniecības ēkas un baronu kapenes, kā arī 1793. gadā veidots piemineklis muižkunga Ferzena sunim. Muižas pils tika nopostīta Pirmā pasaules kara laikā.
🛶 Vecsalacas (Annasmuižas) dzelsbetona tilts (3,7 km) – atklāts 1909. gadā un ir pirmais dzelsbetona tilts Baltijā. 1944. gadā vācu karaspēks atkāpjoties uzspridzināja abu pušu krasta balstus. Tilts ar pagaidu koka konstrukciju galos tika ekspluatēts gandrīz 20 gadus līdz tika atjaunots. Tas senāk bijis nozīmīgs satiksmes ceļš apkārtnē, jo Salacgrīvā tai laikā darbojusies vien pārceltuve. No tilta paveras skaists skats uz Salacas ieleju.

Šo pašu maršrutu iespējams arī padarīt garāku, veicot atlikušos kilometrus līdz Salacgrīvai.