Pārgājiens, 19. decembris.

Tikšanās vieta: Ķurbēni, Valmieras rajons, Mazsalacas novads, Skaņkalnes pagasts.

Laiks: 9:00, 19.12.2009.

Pārgājiena maršruts: garums ap 25km.

Mazsalacas marshruts4

Apskates objekti: Skaistākie Burtnieku svītas smilšakmens atsegumi, klintis, alas un avoti. Gudzonu ala, Bezdelīgu klintis un alas, Dzelveskalna atsegumi un alas, Neļķu klintis un alas, Silmaču iezis un alas, Dauģēnu klintis un alas. Kā arī Skaņaiskalns un Govs ala.

Mazliet tuvāk par katru:

– Gudzonu ala: 27 m gara ala Burtnieku svītas smilšakmenī. No alas izplūst spēcīgs avots. Platums 3,5 m, augstums 2,6 m, grīdas laukums 40 m2. Augstums pie ieejas 2 m, platums 5 m. Dzeltenīgs smilšakmens. Dziļumā ala sašaurinās. Lai nokļūtu līdz galam, kādus piecus metrus jālien uz vēdera pa auksto avota ūdeni. Tālāk tā kļūst nedaudz sausāka. 34. avots min: “ala ir ļoti zema un iekļūšana tajā ir bīstama”. Iespējams, ala bijusi Vīkšēnu pilskalna kulta vieta.

– Blakus Gudzonu pirtiņa – neliela niša (3 m) ko Gudzonu māju iemītnieki izmantoja, kā pirtiņu. Sienas nokvēpušas.

– Vīkšēnu ieži – nelielas gaišpelēku, gandrīz baltu, irdenu smilšakmeņu kraujas.
Ala noteikta kā ziemojošo sikspārņu monitoringa stacija.

– Bezdelīgu klintis un alas: ļoti krāšņas klintis ar alām, nišām, pārkarēm. Darbojas aktīvi sānu erozijas procesi, jo smilšakmens ir ļoti nenoturīgs. Ķīļveidīgu, horizontāli slāņotu (40 – 60 cm biezu) un diagonāli, muldveidīgi slāņotu (5 – 30 cm) smilšakmens sēriju mija. Klinti šķeļ divas graviņas. Viena no tām noslēdzas ar 3,6 m augstu smilšakmens krauju, kurā sezonāls ūdenskritums. Ala – pieejama tikai no upes, 9 m gara, ap 3,5 m plata.

Dzelveskalna atsegumi un alas: Dzelveskalna atsegums – ap 80 m garš atsegums, Burtnieku svītas smilšakmens.

a) Dzelveskalna Līkā ala – 16 m gara, platums 3,2 m, augstums 3,7 m, grīdas laukums 20 m2. Dziļumā sašaurinās.

b) Dzelveskalna Taisnā ala – 9 m gara. Platums 2,5 m, augstums 4,2 m, grīdas laukums 13 m2. No alas izplūst avots.

c) Dzelveskalna Oļu avotiņa ala – 4,2 m gara. Platums 1,5 m, augstums 1 m, grīdas laukums 4 m2.

– Eņģeļu ala – 6 m dziļa niša ar gotisku, iespaidīgu profilu. No alas izplūst avotiņš. Dziļums ap 5 m, augstums ap 10 m, platums ap 8 m. Pie Enģeļu alas ir arī smilšakmens kolonna.

– Mazsalacas otrā Upurala – sabrukusi pēc 1963. gada, atradās tuvu Taisnajai, Līkajai un Oļu avotiņa alām. Bijusi 8 – 10 m dziļa, ļoti plaša. Starp Grūbes dzirnavām un Dzelveskalnu sufozijas kritenes ap puskilometru garā posmā.

– Silmaču iezis un alas: Silmaču iezis – krauja līdz 18 m augsta, noaugusi kokiem, vairākās vietās atsedzas Burtnieku svītas smilšakmeņi, kuri apakšējā daļā ir sarkani. Kraujas lejasgalā no alas iztek avota strauts. Vēl citas alas. Iezī atrodamas zivju atliekas. Virs alas neliela plaisa. Ala ieža lejasdaļā – 6 m gara, no alas iztek avots. Alas ieeja 3 m plata un 3 m augsta, pēc 2 m tā sašaurinās (platums 0,9 m, augstums 0,5 m). Neparasti, ka alas dziļumā ir granīta oļi. Ala ieža vidusdaļā – patiesībā ir liela, slīpa plaisa, kas sākumā ir 1m plata, 2,5 m augsta. Sasniegtais plaisas dziļums ir 8 m, tālāk tā aizbirusi.

– Silmaču dižakmens – mežā, lejpus Silmaču klintīm, 100 m no Salacas labā krastā. Virszemes tilpums 18 m3, 2,2 m augsts, 4,8 m garš, 3,9 m plats, apkārtmērs 14 m.

Šie ir tikai dažu apskatāmo objektu apraksti, daži ir speciāli neaprakstīti, nelielai intrigai. Ja ir vēlme līst alās, neaizmirstiet paņemt lukturīšus, ķiveres(ja tādu nav, ar jums padalīsies pārējie dalībnieki) un drēbes, kuras nebūtu žēl nosmērēt.

Nakts laivu brauciens 19.-20.12.2009.

Posms Staicele – Vecsalaca. 42km.

Tikšanās vieta pie Staiceles slūžām, Salacas kreisajā krastā.

Laiks: 21:00, 19.12.2009.

Oficiāli skaitās 2 dienu atpūtas brauciens. Mūsu uzdevums ir to paveikt pa vienu nakti, ziemā:) Tieši tas, kas nepieciešams.

Laivas: 2vietīgas kanoe, 1 laivas īre 15Ls (komplektā airi un glābšanas vestes). Laivu transports uz Staiceli iekļauts cenā. Laivu brauciens notiks, ja:

– būs pieteikušies vismaz 6 cilvēki,

– gaisa temperatūra nebūs zemāka par -5oC (tad sāk ledus izsalt uz airiem, un jādauza tas nost. Un arī nosēdēt tad 7-9h laivā ir…pagrūti:).

Pa ceļam paredzēts sildīšanās/vakariņošanas ugunskurs.

Lai pasākums būtu komfortabls, vajadzētu:

– siltas drēbes un apavus,

– lietus plēves/pončo pret varbūtējiem nokrišņiem,

– vairākus cimdu pārus,

– šādu tādu proviantu,

– traukus tējas dzeršanai,

– attiecīgi tēju un pēc paša ieskatiem ko ēdamu,

– lukturīšus,

– kādam ir fotoaparāts, kurš uzņem tīri jēdzīgas nakts bildes?

Iespēja pārnakšņot galapunktā, pļavā ar ugunskura vietu (malka būs) un sauso WC. Tādā gadījumā nepieciešamas visas nakšņošanas mantas:

– teltis,

– guļammaisi,

– paklājiņi un

– vecmāmiņas adītās siltās vilnas zeķes.

Pieteikšanās.

Lūdzu, izsakiet savu līdzdalību rakstiski nosūtot uz info@kapsana.lv savus datus (vārds, uzvārds, kurā no daļām gribat ņemt dalību, kā arī savu tālruņa Nr. un informāciju par turp nokļūšanas iespējām, t.i. – IR/NAV sava auto iespējas). Attiecīgi mēs izveidosim sarakstu, visus laicīgi apziņosim un būsim sadalījuši braukt gribētājus pa automašīnām, lai ceļš mums visiem kļūtu izdevīgāks. Vēlams savu dalību apstiprināt līdz 16. novembrim.

Izmaksas.

– ceļš turp – atpakaļ. Sadalīsimies pa automašīnām;

– tiem, kas piedalās laivu braucienā: laivu noma (2vietīga kanoe noma – 15 LVL);

– katra paša līdzpaņemtais ēdiens, dzēriens.

Ja kādi papildus jautājumi, lūdzu, rakstiet:

– Jānim bisterons@kapsana.lv

– Ilzei info@kapsana.lv

Ar cieņu,

Jānis un Ilze

Raksts pārpublicēts no www.kapsana.lv