pārgājiens

Domājot par iespēju doties pārgājienā viena no lielākajām problēmām ir pārgājiena maršruta izveide. Bieži vien no tās var izvairīties pievienojoties kādam citam, taču ne vienmēr atradīsies kāds, kura vēlmes sakrīt ar jūsējām – to gribot vai ne, bet būs vien jāķeras pie pārgājiena maršruta izstrādes.

Parasti mēs zinām cik ilgi vēlamies iet pārgājienā, visbiežāk vienu vai divas dienas. Problēmas sākas kad uzdodam sev jautājumu: “Kur?” Tomēr šis nebūs īstais jautājums, ar kuru sākt. Vispirms ir jāatbild, kāpēc vispār vēlamies iet pārgājienā, un tikai pēc tam var izvēlēties vietu(apgabalu) uz kuru doties. Parasti došanās pārgājienos saistās ar kādu no šiem variantiem:

a) apskatīties dažādus interesantus objektus (salieciet kartē tos,kas jūs visvairāk interesē),

b) nokļūt vietās, kuras ir pēc iespējas mazāk civilizācijas ietekme,

c) pārbaudīt pašam sevi,

d) atpūsties un pastaigāties pie dabas (iesakām izvēlēties dabas takas).

Protams ir arī citi, taču tie jau ir tik specifiski, ka tie, kuriem šie jautājumi ir radušies, zinās arī kur, kā, un kāpēc nebūs aktuāls.

Tātad, jāņem karte, atkarībā no atbildes uz iepriekšējo jautājumu jāizvēlas aptuvenais reģions, uz kuru vēlaties doties.Sarežģītākā daļa ir objektīvi novērtēt savas spējas uz veicamo distanci, ja jums nav pieredze pārgājienos, tad nerekomendējam izvēlēties virs 20 km dienā. Ja pārgājienam ir atvēlēta visa diena no agra rīta līdz pat vēlam vakaram, tad varat maršrutu pagarināt par 5 km līdz 25 km, taču tam noteikti nevajadzētu pārsniegt 3o. Ja kā transporta līdzekli uz mājām no pārgājiena beigām esat izvēlējušies sabiedrisko transportu, ierēķiniet laika rezervi, kā arī izpētiet visas citas iespējas, jo vienmēr pastāv iespēja to nokavēt. Atcerieties, ka nost no civilizācijas sabiedriskais transports kursē reti.

Pirmā reize pārgājienā? Mūsu ieteikums pārgājiena maršrutam ir “Sigulda – Līgatne” dabas taka Gaujas Nacionālajā parkā.

Šī var būt Jūsu pirmā pieredze ar pārgājieniem, no kuras ir jāsaprot vai esat gatavi sarežģītākam apvidum.