ko_nemt_lidziGatavojoties 2  dienu laivu braucienam, nepieredzējušam piedzīvojumu meklētājam rodas jautājums: Kas ir jāņem līdzi laivu braucienā?

2 dienu laivu brauciens ir pietiekami īss, lai to izvēlētos cilvēki arī ar nelielu aktīvās atpūtas pieredzi, un pietiekami garš, lai nepārdomāts līdzpaņemtās mugursomas saturs mazinātu atpūtas prieku. Piedabas.lv komanda nu jau gandrīz 10 gadus ir bijusi draudzīgās attiecībās ar laivām un upēm, un labprāt dalās ar savu pieredzi. Zemāk uzskaitītas atpūtai uz ūdens līdzi ņemamās lietas:

  • Guļamlietas: telts, guļammaiss, matracis. Labos laika apstākļos derēs jebkas no lielveikala plauktiem, bet lielu lietusgāžu gadījumā telts būtu nepieciešama nopietnāka telts.
  • Apģērbs. Seko līdzi laika prognozei un izvēlies drēbes, kas atbilst solītajiem laika apstākļiem. Pat, ja sola 2 saulainas dienas, noteikti paņem apģērbu, kas ir plāns, bet nosedz visu ķermeni un spēj pasargāt no saules stariem. Paņem arī ko siltu – Latvijā naktis ir aukstas, gadās, ka vasarā ir tikai+8 grādi, bez tam gaiss pie upes ir mitrs. Lietainam laikam labi  noderēs ūdens necaurlaidīgs apģērbs vai vismaz lietusmētelis un gumijas zābaki. Padomā, lai Tev noteikti ir līdzi arī sauss apģērbs, ko pārvilkt, ja gadās izmirkt. Apaviem vēlams būt ērtiem. Dāmas, augstpapēžu kurpes šoreiz atstāsim mājās!
  • Ūdens necaurlaidīgs mantu maiss. Ja nevēlies maksāt naudu izīrējot vai iegādājoties speciālos mantu maisus, vari iztikt arī ar biezākiem atkritumu maisiem. Tajos var ielikt drēbes, telti un guļammaisu, bet mobilo  telefonu un auto atslēgas var iepakot prezervatīvā (jā, tieši tā!). Galvenais – vienmēr pārliecinies, ka maisi ir aizsieti vai aizlīmēti! Gadās visādi, un neplānotas peldes var gadīties neatkarīgi no pašu veiklības.
  • Dzeramais ūdens. Ja būsi ielicis 1 sviestmaizi mazāk, visticamāk nekas slikts nenotiks, bet dzeramais ūdens ir dzīvībai un veselībai svarīgs. Karstā dienā viens cilvēks var nemanot izdzert pat 3 litrus ūdens, tātad 2 dienās tie ir 6 litri! Ja negrasies laivu piekraut pilnu ar ūdens rezervēm, tik un tā padomā, lai vienmēr līdzi būtu pietiekami daudz dzeramā, ne tikai saldinātās vai alkoholiskās dziras.
  • Ēdiens. Aukstumsomas! -viens no galvenajiem veidiem, kā vakarā un otrajā dienā baudīt svaigu ēdienu.Tomēr ir jāatcerās, ka uz upes ledusskapja nav un ar visu aukstumsomu mīkstie sieri, neapstrādāta gaļa otrajā dienā vairs nebūs lietojama.
  • Alkohols. Ja garšo alus,  iesakām pirkt alu pudelēs. Apsvērums pavisam vienkāršs – bundžas ūdenī nogrimst, bet pudeles peld ar dibeniem uz augšu. Arī tad, ja gadīsies izpeldināt šos dārgumus, būs cerība os no upes izzvejot.
  • Aerosols kukaiņu atbaidīšanai. Esam taču pie dabas.
  • Sauļošanās krēms ar UVA/UVB filtriem ir must have, ja sola saulainu laiku.
  • Saulesbrilles. Ļoti ieteicami tās lietot kombinācijā ar sauļošanās krēmu, īpaši vasaras sākumā. Tie, kas neseko šim ieteikumam, nereti no laivām izkāpj kā sārti bruņurupuči nindzjas.
  • Aptieciņa. Kārtojot somas, pie visa pieliec līdzekli, kas palīdz sadzīt saules apdegumiem un knišļu kodumiem. Noderēs kāds dezinfekcijas līdzeklis un plāksteri (vai arī leikoplasts un marle, vai viss kopā). Tālāk jau klasiskais ceļojumu komplekts: pretsāpju un pretdrudža zāles, aktīvā ogle u.c.
  • Sērkociņi/šķiltavas: Līdzi vēlams paņemt vairākus aizdedzināšanas līdzekļus: sērkociņus, šķiltavas, ko glabā atsevišķi vienu no otra. Neaizvietojami būs sausā spirta aizdedzināšanas klucīši.
  • Cirvis arī ir noderīgs. Ne visa mežā atrodamā malka būs derīgā izmērā ugunskuram.